8 milliárd, migráció és trendek: #1 milyen trendek uralkodnak az ENSZ adatai alapján?

jog és pszichológia

8 milliárd, migráció és trendek: #1 milyen trendek uralkodnak az ENSZ adatai alapján?

november 17, 2022 Jog 0

A világ népessége 2022. november 15-én elérte a 8 milliárd főt, milyen trendekre számíthatunk az ENSZ adatai alapján? Kik azok a migránsok, mennyi van belőlük és merre tartunk? Az első részben a trendekről beszélünk, a második részben a fogalmakra térünk rá.

Az adatokat a Világ népesedési kilátásai 2022-es kiadványából szemléztük[1], amelyet az ENSZ ad ki minden év júliusa környékén, az előző évre vonatkozóan. Ebben azt prognoztizálták, hogy a világ népessége 2022. november 15-én eléri a 8 milliárd főt (9.o.).

Ez természetesen egy hozzávetőleges szám, amelynek alakulását akár nyomon is követheted a www.worldometers.info oldalon.

Fontos megállapítása a kiadványnak, hogy a világ egyes részein a nemzetközi migráció a népességváltozás fő összetevőjévé vált (11.o.). Ezzel szemben a belátható jövőben a népességnövekedést az alacsony és az alacsonyabb közepes jövedelmű országokban továbbra is a születések számának növekedése fogja vezérelni, az ENSZ adatai szerint (11. o).

Az előrejelzések szerint Európa és Észak-Amerika a 2030-as évek végéig eléri a népessége csúcsát, ezt csökkenés követi majd, a tartósan alacsony termékenységi szint miatt.

Fontos kiemelni, hogy az alacsony születésszám nem újkeletű tendencia, már a hetvenes évek közepe óta nem érte el ez az arány a 2 születést egy nőre levetítve.

Ehhez a trendhez társulnak, felerősítve a negatív szaporulat hatásait, az egyes országokban tapasztalható magas kivándorlási arányok (17.o.), amely például EU-n belül is tapasztalhatóak, itt főként a Közép-Kelet európai országokat érintik.

Romániára levetítve, 2017-es adatok alapján, 2.65 millió, potenciális munkavállaló hagyta el az országot (8. o.)[2].

Ezek a trendek lényegesen átrajzolhatják az egész rendszer működését. Olyan kérdéseket vetnek fel, amelyek megoszthatják a társadalmat. Gondoljunk csak a külföldön tartózkodó állampolgárok szavazati jogára.

Törökország esetében például a trendek azt mutatják, hogy a hatalmon lévő konzervatívabb erők a külföldön élő állampolgárai támogatottságának köszönhetően nyerhettek[3].

De ennek ellenkezője is tapasztalható, például Románia, és Magyarország eseteit nézve is, ahol hol könnyítik, hol nehezítik a külföldön élő állampolgárok szavazati jogának gyakorlását, annak megfelelően, hogy mi a politikai cél.

Migrációra vonatkozó adatok és előrejelzések, az ENSZ adatai szerint:

  • 2010 és 2021 között Jordánia, Libanon és Törökország esetében a magas szintű bevándorlás volt jellemző, amelyet főként a menekültmozgások okoztak, különösen a Szíriai Arab Köztársaságból (11. o)
  • Tíz ország esetében a migránsok becsült nettó kiáramlása meghaladta az 1 millió főt, a 2010 és 2021 közötti időszakban. Sok esetben ez a szám az ideiglenes munkaerő-mozgások miatt ilyen magas, mint például Pakisztán esetében (nettó kiáramlás -16,5 millió), Indiában (-3,5 millió), Bangladesben (-2,9 millió), Nepálban (-1,6 millió) és Srí Lankán (-1,0 millió) (11. o)
  • Más országokban, köztük a Szíriai Arab Köztársaságban (-4,6 millió), Venezuelában (-4,8 millió) és Mianmarban (-1,0 millió), jellemzően a bizonytalanság és a konfliktusok miatt hagyták maguk mögött az országot (11. o)
  • A COVID-19 világjárvány súlyosan korlátozta az emberi mobilitás minden formáját, beleértve a nemzetközi migrációt is. A járvány migrációs trendekre gyakorolt hatásának nagyságát az adatok korlátozottsága miatt nehéz jelenleg pontosan megállapítani (14.o.)
  • A világ egyes részein a nemzetközi migráció a népességváltozás fő összetevőjévé vált, a magas jövedelmű országokban 2000 és 2020 között a nemzetközi migráció hozzájárulása a népességnövekedéshez (a nettó beáramlás száma 80,5 millió fő) meghaladta a születések és a halálozások arányát (a 66,2 millió főt) (11. o)
  • A következő néhány évtizedben a migráció lesz a népességnövekedés egyetlen motorja a magas jövedelmű országokban (11. o)
  • 2020-as számok alapján Törökország fogadta a legtöbb menekültet és menedékkérőt (közel 4 milliót), ezt követi Jordánia (3 millió), Palesztina (2 millió) és Kolumbia (1,8 millió). A menekültek, menedékkérők vagy más külföldre kényszerült személyek további jelentős célországai Németország, Libanon, Pakisztán, Szudán, Uganda és az Amerikai Egyesült Államok (11. o).

Milyen következtetéseket vonhatunk le ezekből az adatokból?

Migráció, mint közéleti téma

A közéleti témában megjelenő migrációs kérdés állandó szereplője a választásoknak, főként a magas jövedelmű országokban.

Általánosságokban a nagyobb trendkutatások, és azok azonnali tesztje a választások, így néhány nemrégiben lezajlott választás kampányelemeit, kampány tematikáját és azok eredményeit érdemes megnézni.

Az Európai Uniós szintű kutatásokat és prioritások meghatározását azért nem érdemes beemelni most, mert amelyek február 24 előtt készültek, már rég nem aktuálisok, lévén, hogy az orosz-ukrán fegyveres konfliktus, és annak megannyi hozadéka lényegesen felülírhatta a prioritásokat.

A novemberi amerikai félidei választások miatt sok trendkutatást és felmérést végeztek az amerikai szavazók közpolitikai prioritásait vizsgálva. Ha érdekel az, hogy milyen módszerekkel próbálják egyes politikusok felszínen tartani a kérdést a novemberi amerikai félidei választások előtt, akkor ajánlom az IGCC, a Kaliforniai Egyetem egyik intézetének podcast felvételét, a migráció politikájáról (The politics of migration)

Miről kell még beszélni?

Brain drain és kiüresedő országok

A jogfejlődés új irányai: törekvések a népességcsökkenés megállítására, a népességszaporulat

A jogfejlődés új irányai: klímamenekültek és együttműködés a környezetvédelem területén


A legújabb podcast részt itt hallgathatod meg:

További cikkeket ide kattintva olvashatsz.


Források:

Olaszország esetében itt olvashatsz a kampányüzenetekről:  italicsmag.com/2022/09/23/italy-election-2022-the-electoral-programs/

[1] United Nations Department of Economic and Social Affairs, Population Division (2022). World Population Prospects 2022: Summary of Results. UN DESA/POP/2022/TR/NO. 3. https://desapublications.un.org/file/989/download

[2] https://documents1.worldbank.org/curated/en/210481530907970911/pdf/128064-SCD-PUBLIC-P160439-RomaniaSCDBackgroundNoteMigration.pdf

[3]https://www.theguardian.com/world/2017/mar/05/erdogan-accuses-germany-of-nazi-practices-over-blocked-election-rallies

https://stockholmcf.org/germany-netherlands-announce-they-will-not-allow-turkish-politicians-to-campaign-for-elections/

https://ahvalnews.com/turkey-elections/more-half-turkeys-young-voters-will-never-vote-erdogan

https://www.ipsos.com/sites/default/files/ct/news/documents/2018-07/Ipsos-SandikSonrasiArastirmasi-CnnTurk-2Temmuz2018.pdf

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.